Jiří Havrda in České Budějovice – CZ

Posted by on Led 6, 2016 in News

amerikou letmo_03Fotograf Jiří Havrda v prostorách  kina Kotva vystavoval již dvakrát. Poprvé jako člen  fotografické skupiny 28 (Mužík, Hunterová, Hrubá, Kadlec, Ovčáček, Plattner, Vězdová) v projektu Vesnice objektivem 28, podruhé v samostatné prezentaci svého cyklu Mizející Šanghaj – příběh pana Li. Nyní se představuje souborem Amerikou letmo…subjektivní fotografickou sondou do srdce amerických metropolí  San Francisca a New Yorku. Osobitý autorský rukopis, fotografuje výhradně analogovými přístroji na černobílé fotografické materiály, hrubé zrno, nezaměnitelný expresivní vizuální jazyk používající ve svých snímcích vysoký kontrast, odlesk skel , v nichž dochází k prolínání obrazových plánů, ale i pohybová neostrost, to jsou atributy, kterými se vyznačuje fotografický styl Jiřího Havrdy.  Kromě nesporné vizuální a obrazové kvality „amerických“ snímků, mnohdy přecházející do abstraktní polohy, Jiří nerezignoval na hlubší výpověď a stejně jako u souboru Mizející Šanghaj, který v Kotvě představil v únoru minulého roku, reflektuje ve svých fotografiích postavení a osamocení jedince v obou amerických velkoměstech. Spíše než oslavnou ódou snímků z katalogů cestovních kanceláří, je jeho cyklus pohledem na  obyčejnou, pouliční  tvář Ameriky. Díky své sugestivní  formě  dodává Jiří Havrda svým snímkům autenticitu a dokáže diváka strhnout a vtáhnout do situací, které se odehrávají v ulicích obou pulzujících aglomerací.  V kontextu české fotografie nevím o nikom (snad kromě manželské dvojice Dvořáková – Fischer, autorovo skupinových souputnic Jany Hunterové, Michaely Hrubé a fotografa Daniela Šperla v subjektivnější poloze své tvorby), kteří by se věnovali svému vizuálnímu jazyku s takovým zaujetím, vytrvalostí  a přesvědčením jako Jiří Havrda.

 

                                                                                                                                                                          Dramaturg výstavy MgA. Václav Němec

Jiří Havrda (*1969 Liberec)  www.jirihavrda.com
– architekt a volný fotograf
– při svých cestách po Severní Americe, Africe, Skandinávii či Východní Evropě nebo tuzemsku fotografuje témata se sociálním zaměřením, subjektivním způsobem zaznamenává život lidí a prostředí, ve kterých žijí.
– jeho reportáže publikovala např. periodika Lidé a země, Koktejl, DigiFoto, Magazín Lidových novin, Deník Referendum
– spolupracuje s organizacemi Člověk v tísni a Adra
– je spoluzakladatelem SKUPINY[28], občanského sdružení osmi fotografů z Čech, Moravy, Rakouska.

www.28mm.cz

 

 

Fotografie ze souboru Amerikou letmo vznikaly při návštěvách New Yorku a San Francisca v letech 1991, 2008 a 2009. Jedná se o zachycení subjektivních obrazů ze života velkoměsta a jeho obyvatel.